Od 1908 roku renomowana japońska firma Kai opracowuje wysokiej jakości noże szefa kuchni w oparciu o najnowocześniejsze metody i tradycyjne kowalstwo. Wyjątkowa jakość różnych serii sprawiła, że Kai stała się powszechnie znana na całym świecie: ostre i niezawodne noże wykonane z różnych rodzajów stali damasceńskiej, a także inne przybory kuchenne, bloki do noży i akcesoria do ostrzenia, zachwycają estetycznym wyglądem, funkcjonalnością, profesjonalizmem i łatwością użytkowania. Dzięki różnym nożom z serii Shun Premier Tim Mälzer, Kai wyznaczył nowe standardy w kulturze kulinarnej.
Dzięki sławnemu szefowi kuchni Timowi Mälzerowi jako twarzy reklamowej, wypróbowana i przetestowana seria Shun firmy Kai została jeszcze bardziej rozwinięta: wynikiem jest seria Shun Premier, która imponuje tą samą jakością i kilkoma nowymi rozwiązaniami. Na przykład noże z serii Shun Premier mają kute wykończenie, które nie tylko wygląda bardzo estetycznie, ale także zmniejsza tarcie krojonej żywności o nóż.
Całe ostrze noża Santoku z serii Shun Premier marki Kai wykonane jest ze stali Vg Max, która pokryta jest 32 warstwami stali damasceńskiej. Zastosowanie tych dwóch komponentów sprawia, że solidne ostrze jest jednocześnie bardzo twarde i elastyczne. Nóż posiada dwustronny szlif. Rękojeść wykonana jest z drewna orzechowego i jest symetryczna, dzięki czemu z noża mogą korzystać zarówno osoby prawo-, jak i leworęczne. Nóż Santoku to japońska odmiana noża szefa kuchni. Santoku oznacza „trzy cnoty”: nóż może być używany do warzyw, mięsa i ryb.
Nóż ma ostrze o długości 18 cm i rękojeść o długości 12 cm. Zestaw zawiera również egzemplarz książki kucharskiej Tima Meltzera "Vierundzwanzigsieben Kochen", która zawiera zróżnicowane plany posiłków na cały dzień i cały tydzień. Proste, codzienne przepisy są odpowiednie dla całej rodziny i łatwe w przygotowaniu.