Firma Eschenfelder i jej założyciel, Frank Eschenfelder, są jednymi z pionierów samodzielnej produkcji płatków zbożowych we własnych czterech ścianach. Bazując na prototypie młynka do musli opracowanym przez wynalazcę Christiana Kutza, Frank Eschenfelder udoskonalił go około 1988 roku, aż był gotowy do masowej produkcji. Dziś młynki Eschenfelder są nadal w większości wykonywane ręcznie i w całości produkowane w Niemczech (w Lesie Palatynackim). Konstrukcja jest elegancka, solidna i wysokiej jakości. Przy odpowiedniej pielęgnacji i konserwacji młynek będzie służył przez wiele lat, jeśli nie dziesięcioleci. Eschenfelder sprzedaje również odpowiednie części zamienne w korzystnych cenach, jeśli coś wymaga wymiany.
Młynki Eschenfelder są bardzo łatwe w czyszczeniu ze względu na ich otwartą konstrukcję. Szczotka wchodzi w zakres dostawy. Drewniany lejek można również po prostu wyciągnąć do góry, co jeszcze bardziej ułatwia czyszczenie.
Tę wersję młynka Eschenfelder z drewnianym lejkiem można przymocować do ściany za pomocą śrub i kołków. Oznacza to, że właściciele kuchni bez odpowiedniego uchwytu na blacie lub stole kuchennym mogą również cieszyć się świeżymi płatkami zbożowymi. Dzieci w wieku od 6 lat mogą używać go do przygotowywania własnego musli i zazwyczaj bardzo im to smakuje.
Tylko świeże zboże zawiera wszystkie składniki odżywcze i substancje witalne ziarna - w przeciwieństwie do zbóż, które zostały przemysłowo poddane działaniu pary wodnej w temperaturze ponad 100°C i zakonserwowane. Kiedy ziarno jest mielone, jest delikatnie rozbijane, a cenne oleje zarodkowe, które zawierają ważne substancje i enzymy dla ludzkiego organizmu, pozostają żywe. Zdolność świeżych zbóż do pęcznienia jest również znacznie wyższa niż gotowych zbóż ze względu na aktywne enzymy. Świeże płatki zbożowe mają przyjemny stymulujący wpływ na trawienie, a smak olejków z kiełków zbożowych ma swój własny charakter. Oprócz zbóż można również mielić tak zwane pseudozboża (bezglutenowe), takie jak gryka lub komosa ryżowa. Można go również używać do delikatnego mielenia nasion oleistych, takich jak sezam lub siemię lniane.
Specyfikacja:
- Jednostka ściskająca: dwie rolki z bezniklowej stali nierdzewnej, cicha praca bez przekładni
- Zsyp: bezniklowa stal nierdzewna
- Łatwe czyszczenie dzięki otwartej konstrukcji
- Rama: lite drewno bukowe z certyfikowanych lasów zrównoważonych, powierzchnia pokryta lakierem z oleju lnianego (z kontrolowanych upraw ekologicznych)
- Bunkier: lite drewno bukowe, poddane obróbce parowej i nasmarowane olejem lnianym
- Grubość płatków: płynna regulacja
- Wydajność płatków: ok. 20 sekund na jedną porcję musli (50 g), mąkę można uzyskać przez wielokrotne mielenie
- Materiał do mielenia: wszystkie zboża z wyjątkiem kukurydzy, suche lub mokre, a także nasiona oleiste, przyprawy, rośliny strączkowe i inne.
- Korba: długość 20 cm
- Zacisk śrubowy: do blatów o grubości do 5 cm, głębokość stołu: minimum 4 cm
- Wymiary: 24 x 12 x 24 cm (z korbą)
- Waga: 3,9 kg
- Zakres dostawy: szklana misa, szczotka do czyszczenia, śruby i kołki do montażu