Japońskie noże kuchenne są znane ze swojej wyjątkowej ostrości i doskonałej jakości - dokładnie tych właściwości, które kucharze doceniają w kuchni najbardziej.
Ostrza noży z serii 800DP Hibana imponują nie tylko uderzającym wzorem warstwowej klingi, ale także jej twardością około 61 HRC. Nóż ostrzony jest tradycyjną metodą Honbazuke po obu stronach ostrza. Tradycyjnie zakrzywiony uchwyt noży Miyabi 800DP Hibana umożliwia niemęczącą pracę wszystkimi technikami cięcia a doskonale wyważone ostrze i rękojeść noża sprawiają, że każda praca jest łatwa dla użytkownika.
Nakiri to tradycyjny japoński nóż do warzyw. Dzięki płaskiemu profilowi doskonale sprawdza się do cięć i siekania. Cienkie ostrze jest ostrzone z obu stron, aby nie łamać warzyw podczas cięcia. Ten szczególnie ostry szlif krawędzi nigdy nie powinno być używany do rąbania twardych ścinków, a także kości lub grubych ości.