Kawa ziarnista Rwanda (Figa Coffee)
Kawa ziarnista jakości specialty z Rwandy, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty jeżyn, malin, wanilii i gorzkiej czekolady.
-
Kraj pochodzenia kawy: Rwanda
-
Region: dystrykt Nyamasheke
-
Stacja obróbki: Gatare
-
Metoda obróbki: Natural
-
Odmiana: Red Bourbon
-
Położenie upraw: 1800 m n.p.m.
O stacji obróbki
Gatare to jedna z najstarszych stacji obróbki w Rwandzie, założona w 2003 roku. Jest również jedną z pierwszych stacji, które przetwarzały bardzo wysokiej jakości kawę na eksport. Stacja położona jest w dystrykcie Nyamasheke, w prowincji zachodniej, i otoczona wzgórzami porośniętymi drzewami kawowymi. Przetwarza kawę od blisko 1100 drobnych, lokalnych producentów.
Ciekawostka: Większość kawy w Rwandzie jest produkowana przez drobnych rolników, których liczba szacowana jest na około pół miliona. Ich działki często nie są większe niż jeden hektar na rodzinę.
Brak opinii o produkcie
Podziel się swoją opinią jako pierwszy