Kawa ziarnista Kenia (Hard Beans)
Kawa ziarnista jakości specialty z Kenii, wypalona przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty karmelizowanych cytrusów, granatów i żółtych grejpfrutów.
-
Kraj pochodzenia ziarna: Kenia
-
Region: Kirinyaga
-
Farma: Ndimi
-
Metoda obróbki: Fully Washed
-
Odmiana: SL 28, SL 34, Batian
-
Położenie upraw: 1650 - 1800 m n.p.m.
O farmie
Stacja obróbki Ndimi znajduje się u podnóża góry Kenia, tuż za miastem Kerugoya. Ta zachodnia część regionu Kirinyaga graniczy z Nyeri i charakteryzuje się jednymi z najbardziej żyznych gleb w kraju.
SL 28 i SL 34 to najbardziej klasyczne odmiany kawy z Kenii. Pochodzą od odmiany Bourbon i odpowiadają za owocowy i soczysty charakter kawy.
Po dostarczeniu wiśni kawowych do stacji obróbki są one ręcznie sortowane – niedojrzałe, uszkodzone przez owady oraz inne wadliwe owoce muszą zostać usunięte. Następnie wiśnie są pulpowane, a ziarna poddawane fermentacji w pergaminie przez noc. Po zakończeniu fermentacji pergamin jest myty i sortowany na klasy: P1, P2, P3 oraz P light. Suszenie trwa od 10 do 20 dni.
Przepis
Metoda: Zalewaj kawę na 5 razy równymi częściami (np. 5x 60g) w odstępach 30 sekund. Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę. Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy. Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Brak opinii o produkcie
Podziel się swoją opinią jako pierwszy