Mała żeliwna brytfanna Skeppshult z pokrywą
Produkty marki Skeppshult wykonane są wyłącznie z naturalnych, przyjaznych dla środowiska składników, stanowiąc alternatywę dla masowo produkowanego aluminium. Żeliwo wytrzymuje bardzo wysokie temperatury.
Wymiary:
Pojemność: 2 L
Wysokość: ok. 9 cm
Waga: ok. 3.5 kg
Użytkowanie i pielęgnacja:
-
Nie myć w zmywarce.
-
Można używać w piekarniku.
-
Nie zaleca się gotowania wody w żeliwnych naczyniach (np. makaronu), ponieważ może to wypłukać impregnowany olej.
Produkty Skeppshult są impregnowane olejem rzepakowym podczas produkcji i dostarczane gotowe do użycia. Wystarczy przepłukać ciepłą wodą, aby usunąć kurz i zanieczyszczenia powstałe podczas transportu lub magazynowania.
Zalety naturalnego żeliwa:
-
Powierzchnia naczynia jest jedynie impregnowana olejem, a nie powlekana lub emaliowana, co wzbogaca potrawy w żelazo.
-
Impregnowany olej zapobiega przywieraniu potraw, a powierzchnia staje się coraz bardziej odporna na przywieranie w miarę użytkowania.
Podczas pierwszego użycia produktu Skeppshult od razu widać jego wagę, która zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła. Grubość dna 5 mm zapobiega ochładzaniu się przy dodawaniu jedzenia i deformacjom przy wysokich temperaturach. Wszystkie produkty nadają się do każdego rodzaju kuchenek, w tym indukcyjnych.
Pielęgnacja:
-
Do codziennej pielęgnacji wystarczy szczotka i ciepła woda bez detergentów.
-
Najlepiej czyścić, gdy naczynie jest jeszcze ciepłe.
-
Po umyciu dokładnie osuszyć, można na gorącym palniku.
-
W przypadku pojawienia się rdzy lub zmiany koloru – posypać grubą solą, dodać trochę wody, rozgrzać 1–2 minuty, następnie usunąć sól i wytrzeć do sucha.
-
Aby ponownie zaimpregnować: wlać niewielką ilość oleju rzepakowego, rozgrzać na wysokiej temperaturze, usunąć nadmiar oleju po 10–15 minutach. Naczynie jest gotowe do użycia.
Brak opinii o produkcie
Podziel się swoją opinią jako pierwszy