to ziarna kawy z Etiopii, palone przez Coffee Plant z Polski. Lekkie palenie, idealne do ekspresów przelewowych, dripperów, Chemex, AeroPress, French Press i innych metod parzenia. Możesz spodziewać się nut czerwonego jabłka, wiśni i truskawek.
Etiopia Guji zasługuje na miejsce w klubie. Klubie kaw z regionu Guji, które swoją sławą przewyższają czasem samą etiopską renomę. Guji bywa traktowane jak „mini-Gesha” wśród afrykańskich kaw. Nic dziwnego, skoro od lat region jest utożsamiany z bogactwem aromatu, wyróżniającym się na tle innych ziaren. Etiopia Guji to dominacja słodyczy, gęstości wynikającej z obróbki Natural, łączącej siły z rześkim, afrykańskim smakiem. Dużo truskawki, czereśni, czerwonych owoców. Pojawia się aromat czerwonego, słodkiego jabłka. Słodycz do sześcianu. Wszystko to połączone w delikatny charakter etiopskiej kawy. Soczysty, słodki i owocowy herbaciany profil to coś, co łączy aromat i smak w jedno.
Etiopia Guji to kawa z obróbki Natural. Zdarza się, że drobniejsze mielenie sprzyja takim kawom, a filtr się nie zapycha jak w przypadku Etiopii mytych. Ekstrakcja to ważny element wydobycia smaku z tego ziarna. Dlatego użyj 18 g kawy, zmielonej na 20 klikach młynka Comandante. Wodą o temperaturze 98°C zalej odpowiednio z czasem: 0:00 - 55 ml; 0:30 - 120 ml; 1:00 - 180 ml; 1:30 - 240 ml; 2:00 - 300 ml. Na koniec delikatnie zamieszaj.
Region Guji w Etiopii to jedno z najważniejszych miejsc w historii kawy, znane ze swojej bogatej tradycji uprawy i wyjątkowych walorów smakowych. Położone w południowej części kraju, Guji jest częścią większego regionu Oromia i jest otoczone malowniczymi krajobrazami, w tym górami i zielonymi dolinami. Guji leży na wysokościach od 1500 do 2200 metrów nad poziomem morza, co sprzyja uprawie wysokiej jakości kawy. Jest ona często uprawiana w systemie agro-leśnym, gdzie krzewy kawowe rosną w cieniu drzew. Taka metoda nie tylko wspiera bioróżnorodność, ale także poprawia jakość ziarna, chroniąc je przed bezpośrednim działaniem słońca.
Brak opinii o produkcie
Podziel się swoją opinią jako pierwszy