Oliwa Olandia Eko Extra Virgin najwyższej jakości oliwa z oliwek uzyskana bezpośrednio z pierwszego tłoczenia, wyłącznie za pomocą procesu mechanicznego. Eko oliwa z oliwek Olandia extra virgin tłoczona jest z wysokiej jakości oliwek pozyskiwanych z ekologicznych gospodarstw rolnych, co poświadcza znak Zielonego Euro-Liścia.
Odznacza się wysoką zawartością jednonienasyconego kwasu oleinowego, który pomaga w wyrównywaniu stężenia frakcji cholesterolu HDL i LDL we krwi. Eko oliwa Olandia jest także bogata w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak A i E, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne i chronią ściany komórkowe przed uszkodzeniami. Oliwę z oliwek do codziennej diety powinny włączyć osoby, które chcą zadbać o prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi.
Może być wykorzystywana w kuchni, do gotowania, pieczenia, smażenia. Oliwa extra virgin najlepiej sprawdzi się stosowana na zimno, do sałatek, sosów, chłodników oraz jako zamiennik masła. Spożywanie 30 g (około 2 łyżek stołowych) dziennie, jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w ramach zrównoważonego sposobu żywienia i aktywnego trybu życia, pomoże uzyskać korzystny efekt zdrowotny.
Oliwę z oliwek można także wykorzystywać do zabiegów pielęgnacyjnych: do masażu, jako maskę na włosy lub do natłuszczania paznokci i skórek.