Olej sezamowy Olvita pozyskujemy w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamu obłuszczonego. Niska temperatura tłoczenia (nieprzekraczająca 40ºC) pozwala na zachowanie najważniejszych substancji aktywnych w tym oleju.
Olej sezamowy charakteryzuje wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. Zastosowanie i zalecane spożycie: Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do tahini, ryżu, roślin strączkowych, surówek, sałatek, zup i innych potraw.