Miód akacjowy Dutkowiak powstaje z nektaru drzewa powszechnie nazywanego akacją (Robinia pseudoacacia). Ma jasnosłomkową barwę i pozostaje długo płynny. Wynika to z tego, że w porównaniu z innymi gatunkami miodu zawiera więcej fruktozy niż glukozy. Dzięki temu miód akacjowy jest możliwy do spożycia w diecie cukrzyka w małych ilościach, jeśli lekarz prowadzący na to pozwoli.
Dobry miód akacjowy może nie krystalizować nawet cały rok i nie oznacza to, że jest podrabiany. Ma delikatny smak i aromat, dlatego może być stosowany do słodzenia herbaty, a nawet kawy. Działanie miodu akacjowego wykorzystywane jest przy dolegliwościach układu pokarmowego, moczowego oraz zapalenia górnych dróg oddechowych.
Miód akacjowy jest jednym z najbardziej popularnych miodów z Pasieki Dutkowiak w Sulęcinie w Lubuskiem, gdzie na terenach leśno-rolnych występują liczne nasadzenia akacjowe.