Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty wiśni, kakao, melona i ananasa.
Kraj pochodzenia ziarna: Salwador
Region: Planadas, Tolima
Położenie upraw: 1250 - 1300 m n.p.m.
Odmiana: Bourbon, Pacas
Metoda obróbki: Anaerobic natural
Punkty w cuppingu: 87 / 100 punktów
Magia, zachwyt, delikatny owocowy twist – i to wszystko w jednej filiżance! El Cocal to salwadorski klasyk z malowniczego regionu Planadas, gdzie rodzina Castaneda już od czterech pokoleń z oddaniem pielęgnuje tradycję uprawy kawy. El Cocal kryje w sobie bogate nuty kakao, którym na finiszu towarzyszy orzeźwiające, nieco szalone trio: melon, ananas i wiśnia. Kawa obrabiana jest metodą anaerobic natural, która jeszcze bardziej podkreśla wyjątkowość ziaren. Efekt? Zachwyt i magia – już od pierwszego poznania.