Dlaczego karma mokra z idykiem, gęsią i dynią? Indyk to najchudsze i najmniej kaloryczne mięso drobiowe. Jest lekkostrawny, a indycza pierś zawiera korzystną proporcję kwasów omega-3 w stosunku do kwasów omega-6. Oprócz tego zawiera dużo wartościowego białka, a także witamin np. B12. Dodatkowo zawiera także kawas foliowy, niacynę, potas cynk i magnez.
Gęś jest jednym z najbardziej kalorycznych mięs, jednak w porównaniu z innymi gatunkami mięsa posiada wyjątkowo korzystny skład tłuszczów. Zawiera dużo kwasów jedno- i wielonienasyconych, w tym omega-3 i omega-6. W porównaniu do innych gatunków drobiu: kurczaka i indyka, jest lepszym źródłem witaminy A i żelaza.
Dynia zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Reguluje i wspiera pracę jelit, wspomaga układ trawienny. Działa podobnie jak prebiotyk i stymuluje wzrost pożytecznej flory bakteryjnej.
Kurkumina (główny składnik kurkumy) również wspomaga układ trawienny i wspiera cały organizm. Należy do superfoods o naukowo udowodnionych działaniach wspierających różne funkcje organizmu.