Indyk to najchudsze i najmniej kaloryczne mięso drobiowe. Jest lekkostrawny, a indycza pierś zawiera korzystną proporcję kwasów omega-3 w stosunku do kwasów omega-6. Oprócz tego zawiera dużo wartościowego białka, a także witamin np. B12. Dodatkowo zawiera także kawas foliowy, niacynę, potas cynk i magnez. Kaczka jest bogata w fosfor, żelazo, potas oraz witaminy z grupy B. Mięso tłustsze bardziej kaloryczne od kurczaka czy indyka. W całej tuszy razem ze skórą tłuszcz może stanowić nawet 30%. Zawiera także dużo wartościowego białka, jest cennym pokarmem dla psów. Zawiera więcej witaminy A i żelaza niż mięso z kurczaka czy indyka.
Dynia zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Reguluje i wspiera pracę jelit, wspomaga układ trawienny. Działa podobnie jak prebiotyk i stymuluje wzrost pożytecznej flory bakteryjnej. Kurkumina (główny składnik kurkumy) również wspomaga układ trawienny i wspiera cały organizm. Należy do superfoods o naukowo udowodnionych działaniach wspierających różne funkcje organizmu.