Jagnięcina ma korzystny profil kwasów tłuszczowych. Jest szczególnie bogata w kwasy n-3 i n-6. Jagnięcy tłuszcz mięśniowy lędźwiowy zawiera więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż odpowiedni tłuszcz wołowy i charakteryzuje się korzystniejszym stosunkiem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-6 do n-3, który wynosi 0.9-1.8:1. Jagnięcina zawiera również więcej kwasu CLA niż wołowina i jest źródłem cennych składników mineralnych, zwłaszcza potasu, fosforu, żelaza, cynku i siarki. Mięso to jest także bogatym źródłem L-karnityny, wspierającej procesy spalania tłuszczu. Spośród substancji mineralnych zawartych w jagnięcinie należy wymienić żelazo, cynk czy selen. Warto podkreślić również, że jagnięcina należy do najrzadszych alergenów u psów (16 %). Królika cechuje niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i wysoka nienasyconych, ponadto ma mało kalorii i jest lekkostrawny.
Dynia zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Reguluje i wspiera pracę jelit, wspomaga układ trawienny. Działa podobnie jak prebiotyk i stymuluje wzrost pożytecznej flory bakteryjnej. Kurkumina (główny składnik kurkumy) również wspomaga układ trawienny i wspiera cały organizm. Należy do superfoods o naukowo udowodnionych działaniach wspierających różne funkcje organizmu.