Witamina E
Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która może chronić wielonienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. omega 3 i 6) w błonie komórkowej przed utlenianiem. W obecności witaminy E rodniki peroksylowe reagują z α-tokoferolem zamiast z wodoronadtlenkiem lipidów, zatrzymuje się reakcję łańcuchową wytwarzania rodników peroksylowych i zapobiega dalszemu utlenianiu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w błonie.
Olej z ogórecznika lekarskiego
Olej z nasion ogórecznika lekarskiego charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu gamma-linolenowego, który należy do grupy omega-6. Popularność zyskał już w pierwszym wieku naszej ery. Ogórecznik lekarski uznawany jest za roślinę wspomagającą mobilność i elastyczność stawów.
Olej rybi
Kwasy omega-3 i omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Głównym źródłem kwasów omega-3 są przede wszystkim ,,tłuste” ryby morskie (oraz oleje z nich wytwarzane) np. łosoś, makrela, tuńczyk, śledź, a także owoce morza. Do najbardziej znanych kwasów omega-3 należy kwas eikozapentaenowy EPA i dokozaheksaenowy DHA.
Olej lniany
Jest bogatym zródłem kwasu α-linolenowego (ALA), który należy do grupy omega-3. W porównaniu do innych olejów dostępnych na rynku olej lniany charakteryzuje się największą zawartością kwasów omega-3 oraz bardzo wysoką zawartością kwasów nienasyconych w odniesieniu do pozostałych składników.
Zastosowanie
Dla osób dorosłych
Aktywnych fizycznie
Sposób Użycia
Przyjmować 2 kapsułki dziennie, popijając odpowiednią ilością płynu, najlepiej w trakcie lub bezpośrednio po posiłku.