AMLA (Emblica Officinalis), zwana także Amalaki, to owoc o właściwościach odżywczych i silnie odmładzających. Uważana za najlepsze źródło naturalnej witaminy C. Wykazuje m. in. działanie antywirusowe i antybakteryjne. Szczególnie zalecana w stanach osłabienia i infekcji.
Amla jest niezwykle bogatym źródłem składników odżywczych, witamin, minerałów i aminokwasów. Zawiera cynk, chrom (ważne dla cukrzyków), miedź, żelazo, niacynę oraz wapń.
Neutralizuje toksyny i powstrzymuje tworzenie się wolnych rodników (działanie antynowotworowe). Badania naukowe wykazują, że Amla zmniejsza poziom autoagresji w chorobach autoimmunologicznych oraz objawy alergii. W medycynie ajurwedyjskiej stosuje się ją także jako środek przeciwgorączkowy, przeciwcukrzycowy i przeciwzapalny.
AMLA jedno z najbogatszych źródeł naturalnej witaminy C – 1 gram zawiera aż 23 mg witaminy C.