AV SuperGreens jest mieszanką najbardziej odżywczych „green superfoods”: Spiruliny, Trawy pszenicznej, Trawy jęczmiennej, Alfalfa (lucerna), Moringi i Stewii. Te zielone rośliny są najbardziej znanym źródłem wysokiej jakości naturalnych składników odżywczych. Zawierają pełne spektrum tysięcy elementów odżywczych. AV SuperGreens jest bogactwem wysoko skoncentrowanego żywego chlorofilu, bioaktywnych enzymów, wysokiej jakości białka, wielu witamin i minerałów. Wystarczy zaledwie 20 minut aby zostały całkowicie przyswojone przez organizm ludzki. AV SuperGreens ma szerokie działanie odżywcze jak i zdrowotne, dostarcza ponadto „szybkiej dawki energii”.
Zielone super-pożywienie zwane „Green superfoods” jest „super” ponieważ przewyższa inne zielone warzywa i całą żywność bogactwem składników odżywczych i ich działaniem.
Chlorofil – skoncentrowana energia słońca. Ilekroć ktoś mówi o uzdrawiającej mocy zielonego superpożywienia, zawsze na pierwszym miejscu wymienia chlorofil, gdyż jest jest to jedno z najlepszych jego źródeł. Cząsteczka chlorofilu jest prawie identyczna jak cząsteczka hemoglobiny. Aktywnie odżywia krew spowalniając procesy starzenia. Zdrowa krew decyduje o zdrowiu całego organizmu. Chlorofil jest „skoncentrowaną energią słońca”, jest pierwszym produktem światła, dlatego zawiera jej więcej niż każdy inny element.
Enzymy – są uważane za „iskry życia”. Nawet przy odpowiednim poziomie minerałów, witamin, aminokwasów, wody, i innych składników odżywczych, bez enzymów życie przestaje istnieć. AV SuperGreens jest naturalnym źródłem wielu korzystnych enzymów bioaktywnych, mi. in enzymu dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) – potężnego przeciwutleniacza (odwraca procesy starzenia się organizmu). Wspomagają także terapię antynowotworową.
Trawa pszeniczna (Triticum aestivum ) i trawa jęczmienna (Hordeum vulgare ) pochodzą z liści niedojrzałych roślin. Nasiona pszenicy i jęczmienia kiełkują przez kilka dni, po czym są sadzone. Młode trawy zbóż są gotowe do zbiorów po 8-14 dniach, kiedy kiełki osiągną 15-25 cm. W tym czasie osiągają szczytowy poziom wartości odżywczych, wysokie stężenia chlorofilu, bioaktywnych enzymów, białka, wielu witamin i minerałów.
Alfalfa (Medicago sativa), znana również jako Lucerna jest to jedno z najbogatszych źródeł wielu witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia. Rośnie do 9 metrów w głąb ziemi przechowując wiele minerałów dostępnych jedynie w głębszych jej warstwach a niedostępnych na powierzchni. Zawiera m. in. białko, witaminy: A, B1, B6, C, E, K, jak również cynk, karoten, żelazo, wapń i potas. Te minerały i witaminy odgrywają istotną rolę we wzmacnianiu organizmu, w szczególności wzmacniają budowę kości i pomagają w leczeniu zapalenia stawów. Lucerna jest używana do obniżania poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Mówi się, że ma właściwości równoważenia hormonów.
Nie zaleca się w czasie ciąży.