Pharmaverum Witamina D3 2000IU w oleju z czarnuszki 60 kapsułekSuplement diety
Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Bierze udział we wchłanianiu fosforu i wapnia z przewodu pokarmowego, utrzymuje prawidłowy poziom wapnia we krwi. Bierze również udział w procesie podziału komórek. Właściwy poziom witaminy D w organizmie przyczynia się do zachowania zdrowych zębów i kości oraz utrzymania prawidłowej pracy mięśni.
Witamina D obecna jest w różnych pokarmach, które spożywane są na co dzień. Jednak w przypadku niewystarczającej dodatkowej produkcji tej substancji (w skórze pod wpływem promieni UV) samo dostarczanie jej z pożywieniem nie jest dostateczne, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu, dlatego specjaliści zalecają suplementację witaminy D.
SKŁAD
SKŁADNIK ZAWARTOŚĆ W 1 kapsułce % RWS *
Olej z nasion czarnuszki 189 mg **
Witamina D 50 mg 1000%
*RWS - Referencyjne Wartości Spożycia ** brak ustalonej normy Referencyjnej Wartości Spożycia
Zalecana dzienna porcja do spożycia:
1 kapsułka, po posiłku. Kapsułkę należy popić wodą.
Ostrzeżenie:
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości lub uczulenia na którykolwiek ze składników preparatu. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania u dzieci. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia. Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Skutki niedoboru witaminy D:
- złamania, skrzywienia i zwyrodnienia układu kostnego;
- problemy w funkcjonowaniu układu nerwowego;
- stany zapalne skóry;
- obniżenie odporności;
- wypadanie zębów;
- choroby autoimmunologiczne
- nowotwór piersi, prostaty, jelita grubego;
- przyspieszony proces starzenia;
- osteoporoza, osteomalacja (rozmiękanie kości)
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwI
Bierze udział w procesie podziału komórek
Wpływa na prawidłową pracę mięśni
Wspiera układ odpornościowy
Pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu
Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
Olej z nasion czarnuszki (Nigella sativa) jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (jednonienasyconego kwasu oleinowego i wielonienasyconego kwasu linolowego).
Nasiona Nigella sativa zawierają olejek lotny, białko, alkaloidy, flawonoidy i saponiny. Nasiona wykazują właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwwrzodowe, przeciwcukrzycowe, przeciwbakteryjne oraz chronią przed hepato i nefrotoksycznością wywołaną związkami chemicznymi i lekami. W medycynie tradycyjnej stosowane są w różnych schorzeniach alergicznych, astmie alergicznej, egzemach, stanach zapalnych, w cukrzycy, nadciśnieniu, dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Nasiona charakteryzują się niską toksycznością.
Olej z czarnuszki zawiera również wartościowe składniki czynne farmakologicznie, takie jak sterole, alkaloidy, saponiny triterpenowe.