Celem produktu jest dostarczenie bardzo bogatego źródła węglowodanów i białek, aby umożliwić maksymalne uzupełnienie rezerw energetycznych organizmu.
Ze względu na wysoką kaloryczność produkty te są również bardzo często stosowane przez sportowców pragnących zwiększyć masę mięśniową i rozbudować sylwetkę.
Ich składnikami są:
a) Węglowodany: Musi się składać z wolno, średnio i szybko wchłaniających się węglowodanów, więc musi zawierać oligosacharydy, maltozę, glukozę i fruktozę.
W tym przypadku, biorąc pod uwagę, że są to produkty, które nie są spożywane podczas uprawiania sportu, obecność fruktozy musi być dobrze wyceniona.
b) Ultrafiltrowane białko serwatkowe: Ultrafiltrowane białko serwatkowe jest jednym z najlepszych źródeł białka ze względu na swoją wysoką wartość biologiczną.
Uzupełnienie poziomu energii w organizmie (glikogen) jest znacznie skuteczniejsze, jeśli spożywanym węglowodanom towarzyszy źródło białka o wysokiej wartości biologicznej, takie jak ultrafiltrowana serwatka.