- Wzrost komórek
- Układ odpornościowy
- Wspomaga poziom wapnia
- Układ nerwowy
Witamina rozpuszczalna w tłuszczach, znana jako przeciwutleniacz, utrzymuje błony komórkowe w stanie nienaruszonym poprzez zapobieganie utlenianiu ich kwasów tłuszczowych, chroni przed rakiem i problemami sercowo-naczyniowymi. Witamina ta jest również niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego Diety o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, diety odchudzające, zaburzenia wchłaniania jelitowego lub osoby narażone na czynniki prooksydacyjne, takie jak promieniowanie, dym itp. wymagają dodatkowego spożycia tej witaminy.
Zalecane dzienne spożycie wynosi 10 mg dziennie dla zdrowej osoby dorosłej. Ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, jej nadmiar gromadzi się w wątrobie i tkance tłuszczowej, co może mieć poważne konsekwencje zdrowotne.
Sposób użycia: 1 kapsułka dziennie z głównym posiłkiem.
Ostrzeżenia: Osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew powinny uważać na witaminę E, gdyż może ona nasilać krwawienie; zaobserwowano również interakcje z suplementami żelaza.