Olej z ogórecznika Oleofarm charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6: kwas linolowy (LA) i gamma-linolenowy (GLA). Ogórecznik OleoVitum zawiera 36% LA i 19% GLA. Kwas linolowy, a także zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe należą do tłuszczów nienasyconych).
Składniki: Olej z nasion ogórecznika (Borago officinalis) tłoczony na zimno (99,97%), palmitynian retinylu.
Sposób użycia: podczas posiłku.
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze poniżej 25°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem.
Informacje dodatkowe: może powstać naturalny osad. Przed spożyciem dobrze wstrząsnąć.
Zastosowanie: preparat polecany jest dla osób dorosłych w celu uzupełniania diety w nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy i gamma-linolenowy oraz w witaminę A.
Suplement diety (środek spożywczy) nie powinien być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Celem suplementu diety jest uzupełnienie regularnej racji żywnościowej.