OstroVit Kolagen Morski Shot to suplement diety będący źródłem kolagenu morskiego typu I, czyli formy związku, która wyróżnia się świetną wchłanialnością w ludzkim organizmie. To preparat wzbogacony również w kwas hialuronowy i witaminę C, dostępny w wygodnej do spożycia formie shota. To produkt o wyjątkowym, kokosowo-brzoskwiniowym smaku, stworzony z myślą o sportowcach i osobach dbających o piękny i zdrowy wygląd. Kolagen to jedno z głównych białek budulcowych ustroju, naturalny polimer i istotny składnik substancji międzykomórkowej organizmów zwierzęcych. To białko strukturalne, które stanowi ok. 30% wszystkich protein w ludzkim organizmie. Można je znaleźć m.in. w tkance łącznej, naczyniach krwionośnych, a także w mięśniach, skórze i włosach. Ponieważ poziom kolagenu w ustroju zmniejsza się wraz z wiekiem na skutek naturalnych procesów starzenia, warto dostarczać związek do organizmu również z zewnątrz - kolagen występuje m.in. w kościach czy ścięgnach zwierzęcych, a także dostępny jest w formie suplementów diety. Wykorzystany w preparacie OstroVit kolagen morski typu I to źródło hydrolizowanych peptydów kolagenu rybiego, których struktura przypomina kolagen ludzki. To sprawia natomiast, że substancja wyróżnia się świetną przyswajalnością w ludzkim organizmie i działa skuteczniej niż inne formy związku. Kwas hialuronowy to organiczny związek chemiczny, będący polisacharydem z grupy glikozaminoglikanów. To substancja, która występuje we wszystkich organizmach żywych, a w ustroju ludzkim wchodzi w skład macierzy międzykomórkowej skóry właściwej oraz stanowi główny składnik mazi stawowej. Wraz z wiekiem zawartość kwasu hialuronowego w ustroju zmniejsza się - wówczas dobrym rozwiązaniem może być dostarczanie związku do organizmu z zewnątrz. W preparacie OstroVit wykorzystano hialuronian sodu - pochodną kwasu hialuronowego w postaci soli sodowej, czyli formę, która naturalnie występuje wśród organizmów, co pozytywnie wpływa na biodostępność związku. Witamina C zwana również kwasem askorbinowym, to niezbędny organiczny związek chemiczny zaliczany do witamin rozpuszczalnych w wodzie. To substancja egzogenna, której organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować, dlatego też konieczne jest dostarczanie związku do ustroju z zewnątrz - składnik można znaleźć w pożywieniu w świeżych owocach i warzywach, m.in. w papryce, kalarepie, pomarańczach czy czarnej porzeczce, a także w suplementach diety. Witamina C pomaga we właściwej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki oraz dziąseł, zębów i skóry. Co więcej, przyczynia się do odpowiedniego metabolizmu energetycznego i pomaga w utrzymaniu optymalnych funkcji psychologicznych. Kwas L-askorbinowy również wspiera prawidłową pracę układu nerwowego i odpornościowego oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Związek zwiększa przyswajanie żelaza, jak również pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E. Witamina C wspiera ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym i pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich.
Sposób użycia: Spożyć 1 buteleczki (80 ml) dziennie. Nie spożywać więcej niż 1 porcję dziennie. Wstrząsnąć przed użyciem. Spożyć w ciągu 24 godzin po otwarciu.