Witamina D działa jak hormon i każda komórka w organizmie ma dla niej receptor. Organizm ludzki wytwarza go z cholesterolu, gdy skóra jest wystawiona na działanie promieni słonecznych, ale filtry przeciwsłoneczne, odzież ochronna, ograniczona ekspozycja na światło słoneczne, ciemna skóra i wiek mogą uniemożliwić uzyskanie wystarczającej ilości witaminy D ze słońca. Występuje także w niektórych produktach spożywczych, np. tłustych rybach i wzbogacanych produktach mlecznych, chociaż bardzo trudno jest zapewnić jego wystarczającą ilość wyłącznie poprzez dietę. Zalecana dzienna dawka (NRV) wynosi zwykle około 400-800 IU, ale wielu ekspertów twierdzi, że powinnaś otrzymywać jeszcze więcej. Niedobór witaminy D jest bardzo powszechny, szczególnie w krajach północnych.
Witamina D jest niezwykle ważną witaminą, która ma potężny wpływ na kilka układów organizmu człowieka.
- Wspomaga funkcje układu odpornościowego.
- Wspomaga zdrowie kości i zębów.
- Wspomaga funkcje poznawcze.
- Wspomaga normalne funkcje mięśni.
- Redukuje uczucie zmęczenia i znużenia.
Ochrona układu odpornościowego, wsparcie zębów, mięśni i kości.
Skład: witamina D3 (cholekalcyferol) – 100 µg (mkg) (4000 IU (IU)); pozostałe składniki: olej słonecznikowy, kapsułki miękkie (żelatyna, substancja utrzymująca wilgoć (gliceryna), woda), witamina D3 (w formie cholekalcyferolu).
Sposób użycia: 1 kapsułka miękka dziennie, popijając niewielką ilością płynu.
Ostrzeżenia: Nie przekraczać zalecanej dawki dziennej. Nie należy stosować suplementu diety jako substytutu pełnej i zbilansowanej diety. Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.