Mniszek, karczoch, ostropest Dr Ewy Dąbrowskiej to kompleks naturalnych ekstraktów roślinnych. Wykazują one korzystne działanie na pracę wątroby, nerek i układu pokarmowego. Wsparcie pracy tychże narządów przyczynia się w efekcie do stymulacji procesów detoksykacyjnych organizmu.
Składniki suplementu Mniszek, karczoch, ostropest i ich właściwości:
Mniszek lekarski – ekstrakt z korzenia
Ekstrakt z korzenia mniszka lekarskiego jest bogatym źródłem steroli roślinnych, kwasów organicznych, antyoksydantów, witamin i minerałów. Substancje aktywne zawarte w mniszku wykazują działanie odtruwające, oczyszczające, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Działa moczopędnie i pobudza pracę nerek, tym samym wspomaga usuwanie z organizmu toksyn a także zapobiega tworzeniu się piasku i kamieni moczowych. Zawarte w nim związki fitochemiczne stymulują układ trawienny oraz pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i żółci. W efekcie wspierają funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego. Wysoka zawartość inuliny – naturalnego prebiotyku działa korzystnie na pożyteczną mikroflorę jelitową i pomaga utrzymywać prawidłowy poziom cukru we krwi. Substancje bioaktywne obecne w korzeniu mniszka dodatkowo hamują agregację płytek krwi oraz obniżają poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, jednocześnie podnosząc poziom „dobrego cholesterolu” (HDL).
Karczoch zwyczajny
Karczoch zawiera wiele związków biologicznie czynnych – najbardziej cenną dla wątroby jest cynaryna, która wspiera jej funkcjonowanie poprzez działanie żółciotwórcze i żółciopędne. Pobudza regenerację miąższu wątrobowego, przeciwdziała stłuszczeniu wątroby w zaburzeniach gospodarki lipidowej i obniża poziom cholesterolu całkowitego. Zawarty w karczochu błonnik usprawnia pracę jelit i zapobiega wzdęciom. Kwas chlorogenowy działa antyoksydacyjnie, przez co wykazuje potencjał przeciwnowotworowy. Razem z inuliną dbają o prawidłowy poziomu glukozy we krwi.
Ekstrakt z nasion ostropestu plamistego
Ostropest jest źródłem garbników, steroli i kwasów organicznych. Najcenniejszym jego składnikiem jest sylimaryna, stosowana w lekach na wątrobę i wykorzystywana z powodzeniem w toku leczenia zmian wywołanych wirusowym zapaleniem wątroby oraz marskością wątroby. Działa kojąco na błony śluzowe i uszczelnia je. Wspomaga trawienie poprzez stymulację produkcji żółci i enzymów trawiennych. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu i przeciwzapalnemu ułatwia detoksykację organizmu. Chroni i regeneruje wątrobę, a także hamuje zmiany martwicze. Obniża stężenie cholesterolu, przez co zapobiega miażdżycy i stłuszczeniu wątroby.
Ekstrakt z pestek winogron
Pestki winogron są źródłem OPC (proantycyjanidyn), czyli polifenoli wykazujących wysoką zdolność wiązania wolnych rodników – uważane są za jeden z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów na świecie. Pestki winogron wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Zawarte w nich OPC wspiera odporność, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, reguluje poziom lipidów we krwi i wykazuje potencjał przeciwnowotworowy. Z uwagi na szerokie działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, uważa się go za remedium na ponad 90 schorzeń.
Skład:
ekstrakt korzenia mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale) 10:1; ekstrakt z liści karczocha zwyczajnego (Cynara scolymus) 10:1; substancja wypełniająca: hydroksypropylometyloceluloza, ekstrakt z pestek winogron standaryzowany na 95% OPC (proantocyjanidyn); ekstrakt z ostropestu plamistego (Silybum marianum L.) standaryzowany na 80% sylimaryny; błonnik z akacji, L-leucyna.
Dawkowanie:
2 kapsułki dziennie podczas posiłku. Należy popić dużą ilością wody.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie powinien być stosowany jako zamiennik zróżnicowanej diety. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Pamiętaj o zrównoważonym sposobie żywienia oraz zdrowym trybie życia. Nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie laktacji. Produkt tylko dla osób dorosłych.
Zastosowanie:
Uzupełnienie diety w substancje aktywne zawarte w ekstraktach z mniszka lekarskiego, ostropestu, karczocha i pestek winogron.