Spirulina to potoczna nazwa kilku gatunków prostych, posiadających zdolność do fotosyntezy bakterii, należących do typu cyjanobakterii (łac. Cyanobacteria). Stosowane są one w suplementach diety ze względu na zawartość makro- i mikroskładników odżywczych. W preparacie Solgar Spirulina 750 mg wykorzystujemy gatunek Arthrospira platensis, składnik ten posiada certyfikat produkcji ekologicznej uznawany przez Unię Europejską.
60-70% suchej masy spiruliny to białko, zawierające pełną paletę niezbędnych aminokwasów. Oprócz białka w spirulinie znajdziemy także lipidy (5-10% suchej masy), z których najważniejsze to kwas γ-linolenowy, linolowy i oleinowy. Ponadto obecne są w niej kwasy nukleinowe, witaminy (głównie B12), karotenoidy czy minerały (żelazo, wapń, fosfor).
Spirulina wspiera kontrolę masy ciała, aktywność jelit, wspomaga funkcje układu odpornościowego, wspomaga w przypadku zmęczenia, dodaje energii i witalności oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy.
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe cztery (4) kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników, soi i substancji słodzących.