- Sodium butyrate to maślan sodu
- Maślan sodu zaliczany jest do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
- Maślan powstaje w wyniku mikrobiologicznej fermentacji błonnika pokarmowego w dolnym odcinku przewodu pokarmowego
- Maślan wpływa zarówno na metabolizm energii komórkowej, jak i homeostazę jelitową
- Maślan jest głównym źródłem energii dla komórek nabłonka jelitowego
- Każda porcja to 500 mg maślanu sodu, a w tym 150 mg kwasu masłowego
Essence Sodium butyrate to suplement diety w postaci tabletek zawierający maślan sodu. Związek ten zaliczany jest do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, czyli SCFA (short-chain fatty acids).
Maślan sodu to kolejna znakomita propozycja z linii Essence. Czy wiesz jakie znaczenie ma ten związek dla naszego organizmu?
Maślan, a w tym kwas masłowy powstaje w wyniku fermentacji mikrobiologicznej w jelicie grubym. Służy nie tylko jako podstawowy składnik odżywczy, który dostarcza energię do kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelitowego, ale także jako mediator komórkowy regulujący wiele funkcji komórek jelitowych, w tym m. in. ekspresję genów, różnicowanie komórek, rozwój tkanki jelitowej.
Chcąc wyjaśnić znaczenie maślanu sodu, trzeba sięgnąć do terminu ,,krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA)”. Są to organiczne kwasy tłuszczowe zawierające od 1 do 6 atomów węgla, wytwarzane w świetle jelita w wyniku fermentacji bakteryjnej niestrawionych węglowodanów w diecie oraz (w mniejszym stopniu) białek dietetycznych i endogennych.
Nienasyconymi kwasami tłuszczowymi występującymi najobficiej w przewodzie pokarmowym są octan, propionian i maślan. Produkcja tych SCFA pozwala na ratowanie energii głównie ze źródeł węgla, które nie są trawione w jelicie cienkim. Oszacowano, że SCFA mogą stanowić od 5% do 15% całkowitego zapotrzebowania kalorycznego człowieka. Pomimo tego, że maślan jest najmniej obfity z trzech wymienionych podstawowych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, jest bardzo ważny, ponieważ to główny metabolit komórek nabłonka okrężnicy: aż 90% maślanu jest metabolizowane przez kolonocyty (komórki nabłonka jelitowego). Kolonocyty odgrywają zasadniczą rolę we wchłanianiu wody, sodu i chlorków ze światła jelita. Wykazano, że maślan wykazuje wpływ na przewód pokarmowy, a także na tkanki obwodowe – działa poprzez wiele mechanizmów.
Maślan sodu, czyli główne źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego.
Porcja: 1 tabl.
Ilość porcji w opakowaniu: 90
Opakowanie: 90 tabl.
Masa netto: 108.00 g
Wartość odżywcza / Informacja żywieniowa na 1 tabl. % RWS*
Maślan sodu 500 mg
w tym kwas masłowy -
w tym kwas masłowy 150 mg
Składniki: maślan sodu, substancje wypełniające (celuloza mikrokrystaliczna, skrobia), substancje przeciwzbrylające (dwutlenek krzemu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych). Produkt może zawierać niezamierzoną obecność pochodnych mleka, soi, zbóż zawierających gluten (pszenicy), jaj selera i gorczycy.
Brak opinii o produkcie
Podziel się swoją opinią jako pierwszy