Zielona kawa to surowe, niepoddane procesowi palenia, ziarna kawowca. W ziarnach tych nie zaszedł jeszcze proces pirolizy, czyli rozkład węglowodanów oraz tłuszczów, dlatego tez nie posiadają one takiego smaku i aromatu jak kawa czarna. Jednak zawartość kofeiny nie zmienia się. Ziarna kawy mają barwę jasnozieloną, stąd też nazwa produktu. Niepalona, zielona kawa w smaku jest dużo łagodniejsza, bardziej kwaskowata i prawie całkowicie pozbawiony goryczki. Kawa zielona zawiera kwas chlorogenowy (ok. 8 g / 100 g produktu).
Sposób użycia: Do filiżanki należy wsypać ok. 1-2 łyżeczki zmielonej kawy zielonej. Zalać gorącą wodą (najlepiej o temp. 90°C). Po 5 minutach napar jest gotowy do spożycia. Smak naparu przypomina troszkę smak parzonej zielonej herbaty, lekko cierpki.
Składniki: 100% kawy zielonej
Uwaga: Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.
Ilość: 250 g