Labs212 SOD superoxide dismutase 60 k
Dysmutaza ponadtlenkowa
- Tetra-SOD, certyfikowany ekstrakt z liofilizowanych mikroalg Tetraselmis chuii
- Wysoka aktywność enzymu SOD
- Tetra-SOD zawiera dysmutazę ponadtlenkową w najwyższym dostępnym stężeniu (30 000 IU/g)
- Przebadano mikrobiologicznie, na obecność metali ciężkich oraz tlenku etylenu
- Ilość porcji dziennych: 60
Suplement diety SOD to preparat w postaci malutkiej kapsułki zawierający wysokiej jakości enzym dysmutazy ponadtlenkowej SOD.
Dysmutaza ponadtlenkowa SOD :
- wpływa na układ odpornościowy
- działa antyoksydacyjnie
- chroni skórę przed uszkodzeniami słonecznymi.
Nazwa składnika / W porcji dziennej / 1 kapsułka
Dysmutaza ponadtlenkowa SOD z mikroalg suszonych
Tetraselmis chuii TetraSOD 13.3 mg (400 IU)
Błonnik z akacji 81.7 mg
L-leucyna 5 mg
*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
Składniki: błonnik z akacji, żelatyna – otoczka kapsułki, mikrolaga suszona TetraSOD, L-leucyna.
Produkt może zawierać nieznaczną ilość jodu. Produkt bezglutenowy.
Zawartość opakowania: 60 kapsułek.
TetraSOD jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy Fitoplankton Marino.
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: 1 kapsułka.
Preferowane spożycie: w trakcie posiłku.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Preparat polecany dla osób dorosłych.
Ostrzeżenie: nie wolno stosować u dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie laktacji.
SOD, odkryj działanie enzymu!Wskutek działania procesów fizjologicznych, a także czynników zewnętrznych (np. używek, niektórych leków, promieniowania UV, zanieczyszczeń) w organizmie powstają wolne rodniki tlenowe. Wykazują one działanie destrukcyjne, prowadząc do uszkodzeń i wadliwego funkcjonowania struktur komórkowych. By przeciwdziałać negatywnym skutkom ich działalności w organizmie wykształciły się mechanizmy chroniące przed ich nadmiernym powstawaniem oraz przemieniające już powstałe wolne rodniki w ich nieaktywne pochodne. Mechanizmy te wykorzystują związki chemiczne zarówno wytwarzane wewnątrz organizmu, jak i te dostarczane, np. z pożywieniem. Nazywane są mechanizmami antyoksydacyjnymi.
Zwiększenie ilości wolnych rodników, przy jednoczesnym braku sprawnie działających mechanizmów antyoksydacyjnych, skutkuje powstaniem stresu oksydacyjnego (szoku tlenowego), przyczyniającego się do rozwoju wielu chorób i zaburzeń. Mechanizmy prowadzące do uszkodzenia komórek obejmują ich działanie na lipidy, białka i DNA. Ostatecznymi skutkami działania wolnych rodników tlenowych w komórkach organizmu są: mutacje, metaboliczne dysfunkcje, starzenie. Te z kolei są przyczyną rozwoju procesów zapalnych, nowotworów oraz zaburzeń funkcji licznych narządów.
Dysmutaza ponadtlenkowa (SuperOxide Dismutase, SOD) to enzym komórkowy, naturalnie występujący w organizmie, przede wszystkim w komórkach wątroby. Jest kluczowym enzymem bariery antyoksydacyjnej organizmu. Wśród innych enzymów o podobnym działaniu można wymienić również: katalazę, peroksydazę i reduktazę glutationową. Ochronną funkcję przed szkodliwym działaniem wolnych rodników pełnią również nieenzymatyczne przeciwutleniacze i zmiatacze wolnych rodników, np. kwas moczowy, tokoferole (witamina E), kwas L-askorbinowy (witamina C), glutation, bilirubina, cysteina oraz inne. Działanie różnych antyoksydantów zobrazowane zostało w tzw. piramidzie antyoksydacyjnej.
TetraSOD to patentowany składnik zawierający suszone morskie mikroalgi Tetraselmis chuii, hodowane w oparciu o chronioną patentem technologię, która gromadzi 30-krotnie większą aktywność SOD niż jakikolwiek inny szczep fitoplanktonu morskiego dostępny obecnie na rynku. TetraSOD jest najbardziej skoncentrowanym źródłem SOD na rynku, z klinicznie udowodnioną skutecznością w aktywacji ścieżki odpowiedzi antyoksydacyjnej w komórkach ludzkich. Tetra-SOD zawiera dysmutazę ponadtlenkową w najwyższym dostępnym stężeniu 30 000 IU/g.
Poza dysmutazą ponadtlenkową SOD, TetraSOD zawiera również: peroksydazę glutationową i katalazę. TetraSOD jest produkowany w ekologicznym i zrównoważonym, opatentowanym procesie, który zapewnia najwyższą jakość. Unikalny morski fitoplankton jest uprawiany, nie zbierany z oceanów – jego pozyskanie nie zaburza ekosystemu. Zdolność antyoksydacyjna TetraSOD została zweryfikowana na podstawie testów: ORAC 5.0 (całkowita moc antyoksydacyjna przeciwko pięciu reaktywnym gatunkom, in vitro ) oraz CAA (zdolność antyoksydacyjna w żywych komórkach). Aktywność dysmutazy ponadtlenkowej ≥30 000 IUCAA (test aktywności komórkowej) 38.94 µmola QEORAC (zdolność absorpcji rodników tlenu) 34.300 µmol TE/100 g
Rozmiar kapsułki: kapsułka “3”, długość 16 mm.
Właściwości organoleptyczne: po wysypaniu z kapsułki zielony proszek o bardzo intensywnym morskim zapachu.
Wykonane badania partii: mikrobiologia, obecność: listerii, gronkowca, escherichii coli oraz grupy coli, salmonelli, pleśni, ogólnej liczby drobnoustrojów, metali ciężkich (arsen, kadm, ołów, rtęć), tlenku etylenu i 2-chloroetanolu, zawartości glutenu.
Badania zrealizowano w niezależnym, akredytowanym Laboratorium J.S. Hamilton Poland – Certyfikaty Akredytacji nr: AB 1552, AC 155, AC 149, AB 079.
Przechowywanie: suplement diety SOD należy przechowywać w nienasłonecznionym miejscu, w temperaturze poniżej 25°C, w oryginalnym opakowaniu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Nr partii produkcyjnej/Najlepiej spożyć przed końcem – informacja znajduje się na etykiecie jednostkowej (lewa strona etykiety).