Labs212 SOD superoxide dismutase 60 k
Dysmutaza ponadtlenkowaTetra-SOD, certyfikowany ekstrakt z
liofilizowanych mikroalg Tetraselmis chuiiWysoka aktywność enzymu
SODTetra-SOD zawiera dysmutazę ponadtlenkową w najwyższym dostępnym
stężeniu (30 000 IU/g)Przebadano mikrobiologicznie, na obecność metali
ciężkich oraz tlenku etylenuIlość porcji dziennych: 60
Suplement diety SOD to preparat w postaci malutkiej kapsułki zawierający
wysokiej jakości enzym dysmutazy ponadtlenkowej SOD.
Dysmutaza ponadtlenkowa SOD:
wpływa na układ odpornościowy
działa antyoksydacyjnie
chroni skórę przed uszkodzeniami słonecznymi.
Nazwa składnika W porcji dziennej 1 kapsułkaDysmutaza
ponadtlenkowa SOD z mikroalg suszonych Tetraselmis chuii TetraSOD 13.3 mg
(400 IU)Błonnik z akacji 81.7 mgL-leucyna 5 mg*RWS –
Referencyjna Wartość Spożycia
Składniki: błonnik z akacji, żelatyna – otoczka kapsułki, mikrolaga suszona
TetraSOD, L-leucyna.
Produkt może zawierać nieznaczną ilość jodu.
Produkt bezglutenowy.
Zawartość opakowania: 60 kapsułek.
TetraSOD jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy Fitoplankton Marino.
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: 1 kapsułka.
Preferowane spożycie: w trakcie posiłku.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety
nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Preparat polecany dla
osób dorosłych.
Ostrzeżenie: nie wolno stosować u Pielęgnacja ciała, kobiet w ciąży i w trakcie
laktacji.
SOD, odkryj działanie enzymu!
Wskutek działania procesów fizjologicznych, a także czynników zewnętrznych
(np. używek, niektórych leków, promieniowania UV, zanieczyszczeń) w organizmie
powstają wolne rodniki tlenowe.
Wykazują one działanie destrukcyjne, prowadząc do uszkodzeń i wadliwego
funkcjonowania struktur komórkowych.
By przeciwdziałać negatywnym skutkom ich działalności w organizmie
wykształciły się mechanizmy chroniące przed ich nadmiernym powstawaniem oraz
przemieniające już powstałe wolne rodniki w ich nieaktywne pochodne. Mechanizmy
te wykorzystują związki chemiczne zarówno wytwarzane wewnątrz organizmu, jak i
te dostarczane, np. z pożywieniem. Nazywane są mechanizmami
antyoksydacyjnymi.
Zwiększenie ilości wolnych rodników, przy jednoczesnym braku sprawnie
działających mechanizmów antyoksydacyjnych, skutkuje powstaniem stresu
oksydacyjnego (szoku tlenowego), przyczyniającego się do rozwoju wielu chorób i
zaburzeń.
Mechanizmy prowadzące do uszkodzenia komórek obejmują ich działanie na
lipidy, białka i DNA. Ostatecznymi skutkami działania wolnych rodników tlenowych
w komórkach organizmu są: mutacje, metaboliczne dysfunkcje, starzenie. Te z
kolei są przyczyną rozwoju procesów zapalnych, nowotworów oraz zaburzeń funkcji
licznych narządów.
Dysmutaza ponadtlenkowa (SuperOxide Dismutase, SOD) to enzym komórkowy,
naturalnie występujący w organizmie, przede wszystkim w komórkach wątroby. Jest
kluczowym enzymem bariery antyoksydacyjnej organizmu.
Wśród innych enzymów o podobnym działaniu można wymienić również: katalazę,
peroksydazę i reduktazę glutationową. Ochronną funkcję przed szkodliwym
działaniem wolnych rodników pełnią również nieenzymatyczne przeciwutleniacze i
zmiatacze wolnych rodników, np. kwas moczowy, tokoferole (witamina E), kwas
L-askorbinowy (witamina C), glutation, bilirubina, cysteina oraz inne.
Działanie różnych antyoksydantów zobrazowane zostało w tzw. piramidzie
antyoksydacyjnej.
TetraSOD to patentowany składnik zawierający suszone morskie mikroalgi
Tetraselmis chuii, hodowane w oparciu o chronioną patentem technologię, która
gromadzi 30-krotnie większą aktywność SOD niż jakikolwiek inny szczep
fitoplanktonu morskiego dostępny obecnie na rynku.
TetraSOD jest najbardziej skoncentrowanym źródłem SOD na rynku, z klinicznie
udowodnioną skutecznością w aktywacji ścieżki odpowiedzi antyoksydacyjnej w
komórkach ludzkich. Tetra-SOD zawiera dysmutazę ponadtlenkową w najwyższym
dostępnym stężeniu 30 000 IU/g.
Poza dysmutazą ponadtlenkową SOD, TetraSOD zawiera również: peroksydazę
glutationową i katalazę.
TetraSOD jest produkowany w ekologicznym i zrównoważonym, opatentowanym
procesie, który zapewnia najwyższą jakość.
Unikalny morski fitoplankton jest uprawiany, nie zbierany z oceanów – jego
pozyskanie nie zaburza ekosystemu.
Zdolność antyoksydacyjna TetraSOD została zweryfikowana na podstawie testów:
ORAC 5.0 (całkowita moc antyoksydacyjna przeciwko pięciu reaktywnym gatunkom, in
vitro ) oraz CAA (zdolność antyoksydacyjna w żywych komórkach).
Parametr na 1 gAktywność dysmutazy ponadtlenkowej ≥30 000
IUCAA (test aktywności komórkowej) 38.94 µmola QEORAC (zdolność
absorpcji rodników tlenu) 34.300 µmol TE/100 g
Rozmiar kapsułki: kapsułka “3”, długość 16 mm.
Właściwości organoleptyczne: po wysypaniu z kapsułki zielony proszek o bardzo
intensywnym morskim zapachu.
Wykonane badania partii:
mikrobiologia, obecność: listerii, gronkowca,
escherichii coli oraz grupy coli, salmonelli, pleśni, ogólnej liczby
drobnoustrojów,
metali ciężkich (arsen, kadm, ołów, rtęć),
tlenku etylenu i 2-chloroetanolu,
zawartości glutenu.
Badania zrealizowano w niezależnym, akredytowanym Laboratorium J.S. Hamilton
Poland – Certyfikaty Akredytacji nr: AB 1552, AC 155, AC 149, AB 079.
Przechowywanie: suplement diety SOD należy przechowywać w nienasłonecznionym
miejscu, w temperaturze poniżej 25°C, w oryginalnym opakowaniu, w sposób
niedostępny dla małych Pielęgnacja ciała.
Nr partii produkcyjnej/Najlepiej spożyć przed końcem – informacja znajduje
się na etykiecie jednostkowej (lewa strona etykiety).