Suplement diety zawiera drożdże piwne, kiełki pszenicy, pyłek kwiatowy i lecytynę sojową.
Z jednej strony drożdże piwne są bogate w białka o wysokiej wartości biologicznej (50%), węglowodany (35%), minerały takie jak potas, fosfor, magnez, selen i wapń (10%), a także witaminy z grupy B, w szczególności B1 (tiamina). Oprócz właściwości odżywczych, drożdże piwne działają detoksykujące i oczyszczające, dlatego są zalecane w przypadku trądziku i środków czyszczących.
Kiełki pszenicy są bogate w białka, tłuszcze, aminokwasy, minerały (sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i fluor) oraz witaminy (A, E, B1, B2, B3, B6). Ze wszystkich produktów spożywczych kiełki pszenicy zawierają największą ilość witaminy E (0.6 g witaminy E na 100 g olejku z kiełków). Witamina E jest silnym antyoksydantem, który chroni nasz organizm przed utlenianiem komórkowym i przedwczesnym starzeniem. Po drożdżach piwnych to właśnie żywność zawiera najwięcej kwasu foliowego.