Suplement zawiera drożdże piwne, kiełki pszenicy, pyłek i lecytynę sojową.
Z jednej strony drożdże piwne są bogate w białka o wysokiej wartości biologicznej (50%), węglowodany (35%), minerały takie jak potas, fosfor, magnez, selen i wapń (10%), a także witaminy z grupy B. złożone, w szczególności B1 (tiamina). Drożdże piwne oprócz tego, że są odżywcze, działają odtruwająco i oczyszczająco, dlatego polecane są w przypadku trądziku i środków czyszczących.
Zarodki pszenicy są bogate w białka, tłuszcze, aminokwasy, minerały (sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i fluor) oraz witaminy (A, E, B1, B2, B3, B6). Ze wszystkich produktów spożywczych kiełki pszenicy zawierają stosunkowo najwięcej witaminy E (0.6 g witaminy E na 100 g olejku z kiełków). Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni nasz organizm przed utlenianiem komórek i przedwczesnym starzeniem. Po drożdżach piwnych to właśnie żywność zawiera najwięcej kwasu foliowego.