O strzałka prętowa ze stali wysokowęglowej wysokiej jakości . To zaawansowane rozwiązanie zapewnia optymalne efekty podostrzenia, które utrzymuje się przez długi czas, przez co można opóźnić czas głównego naostrzenia. Ostrzałką można ostrzyc noże najlepiej do twardości HRC* 56 HRC . Ostrzałkę wyposażono w metalową osłonę, która chroni dłoń przy ostrzeniu. Stalowy pręt ma owalny kształt.
*Twardość HRC - jest to kryterium pozwalające określić klasę noża, wyrażana w stopniach HRC (skala Rockwella). Mówi nam to jak twarda jest stal użyta do stworzenia japońskiego noża. Oczywiście im wyższa wartość wyrażona w stopniach HRC tym lepsza stal z której został wykuty nóż. Wiadomo, że im wyższa wartość HRC tym nóż dłużej pozostanie ostry i wymaga rzadszego ostrzenia przy użyciu kamienia wodnego.
Proces podostrzenia noży:
1. Przeciągnięcia wykonujemy parzyście po jednym z każdej strony
2. Ruchy wykonujemy od siebie skierowanym od nas ostrzem
3. Nóż ustawiamy pod kątem ok. 15 stopni
4. Przeciągnięcie na płasko po nożu spowoduje zarysowanie całej tafli