Patelnia posiada unikalny kształt opatentowany przez firmę Berlinger Haus. Dzięki specjalnemu wyprofilowaniu umożliwia mieszanie przygotowywanych potraw (warzyw, makaronu) przez podrzucanie zawartości w sposób jaki robią to doświadczeni kucharze.
Powłoka granitowa jest to powłoka teflonowa wzbogacona miałem granitowym, dzięki czemu uzyskuje większą twardość. Jest twardsza niż teflon, ale przy tym zachowuje jego zalety: nie przypala, dobrze rozprowadza ciepło. Łączy zalety naczyń żeliwnych i teflonowych. Ma wszelkie zalety teflonu, ale jest bardziej odporna na uszkodzenia, przewyższana w tym nawet powłoki ceramiczne.
Granitowa powłoka sprawia, że naczynia są wyjątkowo odporne na wszelkie zarysowania i trwałe. Ten typ garnków i patelni pozwala również na smażenie przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu, ponieważ naczynie rozgrzewa się podobnie do kamienia i oddaje ciepło całą swą powierzchnią.