Syrop Biolit Populin Plus 200 ml płyn (1705770201525)

Dodaj opinię

Kod:  387746475

Syrop Biolit Populin Plus 200 ml płyn (1705770201525)

Dodaj opinię

Kod:  387746475

Wycofany z produkcji

Nowe modele Biolit →

Gwarancja. Ustawa o ochronie praw konsumentów nie przewiduje zwrotu tego produktu odpowiedniej jakości. 

Opis

Biolit Populin Plus 200ml płyn

POPULIN PLUS zawiera ekstrakt z topoli czarnej (Populus nigra Gemma).
oraz wyciąg bogaty w taksyfolinę z drewna modrzewia dahurskiego (Larix gmelinii)

Skład: ekstrakt wodny z topoli czarnej (łac. Populus nigra), która należy do rodziny wierzbowatych, taksyfolina z modrzewia dahurskiego.

Populin plus jest suplementem diety zawierającym, prócz glikozydów fenolowych o wspomagającym działaniu w kontroli stanów zapalnych, najsilniejszy jak dotąd poznany antyoksydant, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Taksyfolina (dihydrokwercetyna) należy do podklasy flawononoli flawonoidów, jest obecna w owocach cytrusowych, cebuli oraz drewnie modrzewia dahurskiego. Taksyfolina jest interesującym składnikiem suplementów diety lub żywności funkcjonalnej bogatej w przeciwutleniacze.

Modrzewie z rodzaju Larix są znane jako naturalne źródło taksyfoliny, ekstrakty z ich drewna bogatego w taksyfolinę są stosowane w suplementach diety w UE od 2018 r.. W dotychczasowych badaniach oceniono aktywność biologiczną ekstraktu z modrzewia gatunku Larix kaempferii, zbadano jego wpływ na żywotność komórek, ekspresję cytokin zapalnych i proces glikacji. Zbadano też działanie taksyfoliny, która jest głównym związkiem ekstraktu z modrzewia, oraz związanych z nią innych flawonoidów. Flawonoidy to główna klasa związków fenolowych i wtórnych metabolitów roślin; występują we wszystkich organach roślin gdzie spełniają wiele funkcji.

Prof. Ilahim Gulcin z Uniw. Ataturka w Turcji wykazał że taksyfolina ma wyraźne właściwości przeciwutleniające, ponieważ usuwa wolne rodniki i wiąże jony metali.

Przeciwutleniacze cieszą się zainteresowaniem ze względu na ich rolę w hamowaniu reakcji wywoływanych przez wolne rodniki oraz ochronę ludzkiego organizmu przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. W ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowanie identyfikacją alternatywnych, bezpiecznych surowców bogatych w przeciwutleniacze obecne w żywności oraz poszukiwaniem naturalnych przeciwutleniaczy pochodzenia roślinnego. Stosowanie syntetycznych przeciwutleniaczy zostało istotnie ograniczone. Rośnie liczba priorytetów konsumentów opartych na naturalnych przeciwutleniaczach. Warzywa są bogate we flawonoidy i związki barwnikowe, co powoduje znaczący wzrost ich spożycia. Większość związków fotochemicznych obecnych w warzywach, jak kwasy fenolowe, β-karoten, tokoferole, flawonole, askorbiniany i polifenole, zidentyfikowano ze względu na ich aktywność biologiczną, w tym właściwości przeciwutleniające.

Według oceny wyników badań klinicznych, epidemiologicznych i podstawowych – związki fenolowe (w tym flawonoidy) wykazują szerokie spektrum aktywności biologicznej, przez co zmniejszają ryzyko chorób zwyrodnieniowych (neurodegeneracyjnych, onkologicznych, osteoporozy, cukrzycy i chorób układu krążenia).

Zalecane spożycie: jedną miarkę rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody, wypić bezpośrednio po przyrządzeniu. Spożywać trzy razy dziennie:

1. sposób stosowania – zgodny z etykietą produktu, tj. trzy razy dziennie, 40 minut po posiłku.
2. sposób stosowania – wg. rosyjskich badań wodny wyciąg topoli czarnej jest najskuteczniejszy, gdy pierwszą dawkę spożywa się na czczo, drugą i trzecią dawkę – 40 minut po lub przed posiłkiem. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.

Uwaga: Produkt przeznaczony dla dorosłych. Spożywanie produktu jest niewskazane w okresie ciąży i karmienia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej i zbilansowanej diety oraz nie zastąpi zdrowego trybu życia. Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Klasyczne opracowanie podręcznikowe z dziedziny farmakognozji – monografia „Handbook of medicinal herbs”, wyd. 2, opracowane przez J. Duke i wsp., 2002, CRS Press, specyfikuje aktywność gatunków botanicznych stanowiących bazę przedmiotowych produktów.

Producent: Biolit Europe Sp z o.o. ul. Jodłowa 8, 41-506 Chorzów.

Dodaj recenzję produktu

Oceń ten produkt
  • Źle
  • Słabo
  • Dobrze
  • Bardzo dobrze
  • Wspaniale
Wgraj filmik
Wgraj maksymalnie 5 filmików z Youtube

Dodaj zdjęcie

Przeciągnij pliki tutaj lub kliknij przycisk. Dodaj do 10 plików w formacie .jpg, .gif, .png, rozmiar pliku do 5 MB

Aby opublikować opinię, zaloguj się na swoje konto

W ciągu 7 dni roboczych opublikujemy Twoją opinię albo ją odrzucimy – jeżeli po weryfikacji uznamy, że opinia zawiera treści nielegalne lub niezgodne z Regulaminem zamieszczania opinii (punkt 3.9). Na przykład, odrzucamy opinie nieodnoszące się do opiniowanego Towaru, które mogą być obraźliwe, naruszające dobre obyczaje i prawa innych osób. O odrzuceniu opinii poinformujemy Cię na podany przez Ciebie adres e-mail, podając przyczyny odrzucenia opinii.