Chitosan to błonnik (aminopolisacharyd) pochodzący z pancerzy skorupiaków. Dzięki swojej strukturze i grupie "aminowej" tworzy się w środowisku kwaśnym, takim jak żołądek, jest w stanie wchłonąć tłuszcz pokarmowy.
Tłuszcz, który wychwytuje, staje się również niewchłanialny, więc jego wartość kaloryczna wynosi zero, ponieważ błonnik jest usuwany wraz z tłuszczem.
Chitosan jest w stanie wchłonąć od 4 do 5 razy więcej tłuszczu niż sam waży, a jego działanie zwiększa dodatek witaminy C.
Pośrednio, poziom "złego" cholesterolu jest znacznie obniżony, ponieważ wchłanianie tłuszczu jest mniejsze, a poziom "dobrego" cholesterolu (HDL) wzrasta. Obniżenie poziomu "złego" cholesterolu chroni serce i tętnice przed miażdżycą i zakrzepicą.
Zielona herbata zawiera między innymi około 27% katechin, polifenoli i przeciwutleniaczy. Obniża poziom cholesterolu i poprawia metabolizm lipidów, poprawia krążenie krwi i diurezę. Roślina ta ma również właściwości termogeniczne, ponieważ zawiera zasady ksantanowe (teofilina, teobromina itp.), które czynią ją dobrym sprzymierzeńcem w dietach odchudzających.
Herbata zawiera przeciwutleniacze, takie jak witamina C, które pomagają zapobiegać i zwalczać wolne rodniki, które niszczą komórki i tkanki. Poprawia trawienie i zwiększa przepływ soków trawiennych; jest to powód, dla którego herbata ta jest przyjmowana w Chinach podczas posiłków.
Sposób użycia: Przyjmować z dużą ilością płynów od 2 do 3 kapsułek dziennie przed posiłkami.