Olej arganowy Olvita z nieprażonych orzechów arganowych posiada wyrazisty, bardzo charakterystyczny smak i zapach. Z uwagi na fakt, iż jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu. W rozcieńczeniu z innym olejem nie wpływa na smak potrawy. Nie zaleca się podgrzewania oleju.
Olej arganowy charakteryzuje: wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych, wysoka zawartość tłuszczów jednonienasyconych, obecność steroli roślinnych, tj. Spinasterol (około 42 %) i Schotenol (około 46 %). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
Zastosowanie i zalecane spożycie: Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do lodów, deserów, koktajli, surówek, sałatek, zup, sosów, kasz, ziemniaków lub innych potraw. Sugerowana porcja to 3 łyżeczki/ dzień.