OstroVit Pharma Omega 3 + ADEK to najwyższej jakości suplement diety w postaci oleju pochodzenia rybiego do stosowania doustnego, który zawiera kompleks kwasów OMEGA 3 - w tym kwasów EPA i DHA i witamin A, D, E oraz K. Kwasy Omega 3 - z oleju rybiego, o wysokiej zawartości kwasów DHA i EPA - są niezbędne do zachowania optymalnego samopoczucia i stanu zdrowia. Znajdują się w warstwach tłuszczowych ryb zimnowodnych i skorupiaków, olejach roślinnych i orzechach. Dostarczają one cenny kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które są najczęściej promowane w kierunku wsparcia prawidłowej pracy serca. Składniki preparatu korzystnie wpływają na pracę układu sercowo naczyniowego oraz układu nerwowego. Kwasy omega 3 są głównym budulcem naszych błon komórkowych, dostarczają do nich tlen wraz z substancjami odżywczymi i mogą obniżać poziom homocysteiny. Witamina A - w postaci octanu retinylu - witamina rozpuszczalna w tłuszczach, jej bogatym źródłem w diecie w masło, mleko i produkty mleczarskie, niektórych tłuste ryby, jaja, słodkie ziemniaki, jarmuż, szpinak czy dynia. Pomaga między innymi w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych i skóry, bierze udział w procesie prawidłowego widzenia. Ma istotny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, odgrywa niebagatelną rolę w procesie specjalizacji komórek. Witamina D - w postaci cholekalcyferolu - witamina rozpuszczalna w tłuszczach, jej źródłem w diecie są przede wszystkim ryby morskie, jaja, mleko, oleje roślinne, przeważająca jednak jej część pochodzi z syntezy skórnej. Bierze istotny udział w gospodarce wapniowo - fosforanowej organizmu, pomaga w utrzymywaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi. Ma istotny wpływ na pracę układów kostno - mięśniowego i odpornościowego, bierze istotny udział w procesie podziału komórek. Witamina E - w postaci octanu D-alfa-tokoferylu - witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Produkty roślinne cechujące się wysoką zawartością witaminy E to przede wszystkim oliwa z oliwek, migdały, olej słonecznikowy, orzechy laskowe, kiełki oraz zarodki nasion zbóż. Witamina ta pomaga przede wszystkim w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym - jest silnym przeciwutleniaczem. Witamina K - Zwana inaczej Menachinonem, witamina rozpuszczalna jedynie w tłuszczach, syntezowana przez bakterie obecne w jelitach. Źródłem witaminy K2 MK-7 w naszym preparacie jest natto - japońska potrawa powstała ze sfermentowanych przez bakterie Bacillus subtilis niemodyfikowanych ziaren soi. Przede wszystkim bierze udział w procesie krzepnięcia krwi oraz w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego. W formie MK-7 jest najbardziej biodostępną formą witaminy K.
Składniki: Olej rybi, cholekalcyferol (z lanoliny; witamina D), oliwa z oliwek, menachinon-7 MK-7 (witamina K) pochodzący z Bacillus subtilis natto, octan D-alfa-tokoferylu (witamina E), octan retinylu (witamina A). Produkt może zawierać mleko (łącznie z laktozą), soję, orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu, zboża zawierające gluten, jaja, skorupiaki.
Jak spożywać Omega 3 + ADEK? Spożywać 1 porcję 2 ml (1 łyżeczka) dziennie. Przed użyciem wstrząsnąć. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Nie spożywać w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu. Preparat przeznaczony dla osób dorosłych. Przed zastosowaniem wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą. Stosowanie przez kobiety w ciąży i matki karmiące po konsultacji z lekarzem. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Spożyć w ciągu 3 miesięcy od daty pierwszego otwarcia. Przechowywać w temperaturze 15-25°C, w zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce.