Glukozamina to aminokwas występujący w organizmie człowieka, fizjologicznie syntetyzowany z glukozy. Jest substratem do biosyntezy proteoglikanów, wchodzi w skład głównej substancji chrząstki. Preferowaną formą glukozaminy jest siarczan glukozaminy. Siarczan glukozaminy charakteryzuje się wysoką biodostępnością (około 89).
Główne zalety:
- regeneruje chrząstkę stawową
- utrzymuje stawy, chrząstki i ścięgna w dobrej kondycji
- skraca czas rekonwalescencji po urazach i stłuczeniach
- pomaga zmniejszyć stany zapalne stawów
- wspomaga prawidłowe odżywienie chrząstki stawowej
Jak wziąć:
- Jedną porcję (1,5 g - 1/4 miarki) należy wymieszać z 50-200 ml wody lub ulubionego soku.
- W dni treningowe: 1 porcja przed treningiem
- W dni bez treningu: 1 porcja po posiłku głównym