Krzem nazywany jest „ pierwiastkiem życia”. Stanowi 7% skorupy ziemskiej i jest drugim głównym składnikiem po tlenie.
W organizmie człowieka jest go 2 razy więcej, niż żelaza (ok. 7g).
Krzem występuje w całym organizmie. Najwięcej tego pierwiastka znajduje się w grasicy, korze nadnerczy, przysadce mózgowej, płucach, mięśniach i krwi.
W ograniczonych ilościach znajduje się w skórze, włosach i paznokciach.
Krzem pełni ważną rolę w organizmie, m.in.:
- bierze udział w rozwoju kośćca, odpowiada za mineralizację macierzy kostnej;
- przyczynia się do syntezy kolagenu;
- uczestniczy w tworzeniu elementów tkanki łącznej obecnej w aorcie oraz innych naczyniach krwionośnych, a także w tchawicy, chrząstkach, stawach, ścięgnach i skórze.
Ze względu na rosnące spożycie przetworzonej żywności oraz na to, że zdolność naszego organizmu do magazynowania krzemu w naturalny sposób zmniejsza się wraz z wiekiem, ważne jest, aby utrzymać jego poziom.
Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstek, skóry, zębów oraz dziąseł.